22/04/2015
România poate accesa până în 2020 peste 40 de miliarde de euro din fonduri europene. Prioritățile de finanțare propuse de către Comisia Europeană vizează dezvoltarea economică, îmbunătățirea politicilor sociale și de educație, modernizarea infrastructurii, precum și consolidarea administrației naționale, a sistemului judiciar și optimizarea utilizării resurselor naturale. Cum profităm de fondurile alocate României de Comisia Europeană, cum evităm erorile din precendentul exercițiu bugetar, care sunt noutățile pe care le aduc ghidurile de finanțare europeană și ce modificări au fost făcute la nivelul ministerelor pentru o mai bună absorbție sunt doar câteva din temele dezbătute în cadrul Forumului “FONDURI EUROPENE 2015-2020: Noile linii de finanţare – oportunități de dezvoltare pentru România”, organizat de Intact Media Group.
Evenimentul a reunit membri ai Guvernului, reprezentanți ai mediului de afaceri cu experiență în derularea proiectelor cu fonduri europene, ai sistemului bancar, firmelor de consultanță și asociațiilor patronale, precum și reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Alături de premierul Victor PONTA s-au aflat: Marius NICA – ministrul Fondurilor Europene, Eugen TEODOROVICI – ministrul Finanțelor Publice, Rovana PLUMB – ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, precum și Liviu DRAGNEA – ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Sorin GRINDEANU – ministrul pentru Societatea Informațională.
“Eram la 7% absorbție de fonduri europene, cu toate programele operaționale suspendate. Astăzi suntem la 55%. (…) La începutul verii vom avea toate programele operaționale aprobate de Comisia Europeană și vor putea fi depuse proiecte”, a anunțat prim-ministrul Victor PONTA.
Sunt vești bune, însă există în continuare obstacole. Despre câteva dintre ele a vorbit și premierul: “Unde avem partea negativă? Vechea tragedie a achiziţiilor publice. E unul din lucrurile pe care nu am reuşit să le rezolvăm, din motive complexe. Când am decis prin OUG ca cei care contestă licitaţii şi pierd, să îşi piardă garanţia depusă, CCR a decis că nu este constituţional. Este constituţional să pierzi, să conteşti şi să îţi iei banii înapoi. Eu nu pot să înţeleg acest lucru și nu am voie să îl comentez. (…) A doua problemă la care nu am soluţie: suntem o ţară particulară între cele 28 în sensul că suntem cei mai mari reclamagii la Bruxelles, spunând de fiecare dată cum furăm noi bani. Orice licitaţie, orice proiect, este contestat de altcineva şi Bruxelles, evident, nu mai înţelege nimic din ce se întâmplă aici. Nu am o soluţie la această problemă, cred că ţine puţin de mentalitatea noastră, a românilor. În domeniul fondurilor europene, dacă opreşti proiectul, pierzi banii.”
La aceste probleme se adaugă și lipsa de dialog dintre instituții, nivelul de pregătire al funcționarilor publici care lucrează cu fonduri europene, precum și ritmul greoi în care se desfășoară procesul de absorbție, probleme menționate de reprezentanții mediul de afaceri, dar și de cei ai administrațiilor locale prezenți la evenimentul organizat de Intact Media Group. “Pentru 2014-2020 trebuie să primeze nevoia sustenabilității proiectelor, absorbția fondurilor europene trebuie urmată de proiecte cu impact asupra economiei. Scopul trebuie să fie creșterea reală a competitivității. (…) Avem 43 de miliarde de euro de absorbit? Întrebarea nu va avea un răspuns imediat fără o colaborare strânsă între ministere, organismele intermediare, mediul public și privat, pentru a nu repeta greșelile din exercițiul financiar precedent,” a spus Marius NICA, ministrul Fondurilor Europene.
În acest context, este importantă și reforma instituțională, a spus Ministrul Finanțelor Publice, Eugen TEODOROVICI. “Sunt două structuri la nivel național care trebuie reformate: Curtea de Conturi și Ministerul de Finanțe. (…) Mi-am promis sa fiu un manager la Finanțe, nu un contabil, și sper să se vadă acest lucru și în piață. Vom lansa finanțări publice pe toate zonele eligibile pentru fonduri europene, urmând ca nota de decontare să se facă la Bruxelles. Cheltuim cât trebuie, după care cerem la Comisie decontarea. Diferența se va face în deficit, însă avem nevoie de acest lucru pentru a ne dezvolta,” a spus acesta.
La Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, procedura de rambursare a fost deja înlocuită cu procedura de decontare, ceea ce a dus la o creștere a nivelului de absorbție la 63%. Noul Program Regional are 11 axe și include investiții în centre de transfer tehnologic, finanțare pentru IMM-uri, dezvoltare urbană, infrastructură, precum și Programul Național de Cadastru. „O noutate o reprezintă abordarea dezvoltării zonei Deltei Dunării: e vorba de folosirea unui instrument nou, de investiţii teritoriale integrate, de o alocare rezervată de 411 milioane de euro. Zonele vor fi rezervaţia Delta Dunării, Tulcea şi Constanţa”, a spus ministrul Liviu DRAGNEA, al cărui minister are la dispoziție fonduri europene de 8,2 miliarde de euro în noul exercițiu bugetar 2014-2020.
Fonduri mai mari sunt și la Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. „Cel mai recent program operaţional pe care l-am lansat, „Capital uman”, se adresează tuturor românilor. Programul este cu 24% mai mare decât Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, fondurile alocate ajungând la 5 miliarde de euro, din care 4,36 sunt cele nerambursabile şi devine, pe cale de consecinţă, cel mai mare angajator din România în următorii ani”, a anunțat ministrul Rovana PLUMB. Aceasta a mai precizat că pe fiecare pachet investițional vor fi urmărite nu numai câte persoane urmează un curs de calificare, dar și câte persoane se vor angaja.
În ceea ce privește domeniul IT&C, deși ne mândrim cu capitalul uman recunoscut în toată lumea, încă mai sunt probleme de rezolvat. “Sunt indicatori care ne duc în coada listei. De exemplu, 50% din populația României nu este utilizatoare de internet. Strategia după care vom lucra este cea din programul Europa Digitală 2020. Patru domenii sunt vizate: e-guvernare, e-learning/culture/health, e-commerce /cercetare /dezvoltare /inovare și dezvoltarea infrastructurii broadband. Ca grad de absorbție, acum suntem în media anunțată de Ministerul pentru Fonduri Europene de 55%”, a anunțat Sorin Mihai GRINDEANU, ministrul pentru Societatea Informațională.
La evenimentul Intact Media Group a fost prezent și Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galați. Acesta a atras atenția guvernanților asupra fondurilor europene destinate proiectelor de îmbunătățire a eficienței energetice. “România avea la dispoziție fonduri europene de 7 miliarde de euro pentru eficiența energetică. Parteneriatul cu Uniunea Europeană a fost aprobat în 2014, dar noi credeam că România a ratat oportunități pentru industrie. Fondurile pentru proiectele de eficiență energetică sunt reduse acum. Aceste 7 miliarde de euro încă mai pot fi accesate și este o sumă care ar ajuta mult industria”, a spus Bruno Ribo.
Tot despre fonduri europene pe care România nu ar trebui să le piardă a vorbit și Bogdan Padiu, CEO Teamnet. “Suntem unul dintre principalii jucători din piața de profil, un puternic agent pentru schimbarea mentalităților. Avem birouri în 6 țări, avem parteneri internaționali. România are un potențial uriaș în privința accesării fondurilor europene. Dar sunt foarte multe probleme, nu doar pentru a planifica viitorul și evita greșelile din trecut. O mare parte din aceste probleme sunt cauzate de întârzieri. De asemenea, este nevoie de o adaptare a finanțărilor europene la nevoile mediului economic din Europa. Organizațiile publice și private au început să fie astfel tot mai conștiente de nevoia de a înlocui investițiile în capital cu achiziția de servicii. Transformarea recomandată inclusiv la nivelul Comisiei Europene vizează închirierea capacității de operare, parțială sau totală, de la furnizor, până la nivel de Business Process Outsourcing “.
Timp de 4 ore, reprezentanții Guvernului au stat față în față cu cei care se confruntă direct cu mecanismele de accesare a fondurilor europene. Oamenii de afaceri și reprezentanții autorităților locale prezenți la evenimentul Intact Media Group au cerut soluții la probleme punctuale, de la întârzieri la nivelul organismelor intermediare la reguli schimbate de Uniunea Europeană în timpul procesului de absorbție. Guvernul și-a luat angajamentul să rezolve cât mai multe dintre aceste probleme, păstrând liniile de dialog deschise cu toți cei implicați.
Forumul Fonduri Europene 2015-2020: Noile linii de finanţare – oportunități de dezvoltare pentru România, organizat de Intact Media Group, a fost susținut de EximBank România, Teamnet, ArcelorMittal Galați , Camera de Comerț și Industrie a României si Zamora Estate.
Intact Professional Debates mulţumeşte tuturor partenerilor şi participanţilor care au contribuit la succesul acestui eveniment!