23/05/2018
România joacă un rol importat pentru securitatea frontierei de est a Uniunii Europene, iar în acest sens sunt necesare eforturi considerabile din partea personalului Poliției de Frontieră, dar și investiții consistente în aparatură și echipamente. La aceasta se adaugă obligațiile impuse României, în vederea aderării țării noastre la Spațiul Schengen. Forumul organizat de INTACT Media Group, la Palatul Parlamentului, a urmărit identificarea principalelor probleme cu care se confruntă autoritățile române în îndeplinirea acestei misiuni, dar și soluțiile pentru acestea.
Prima și cea mai gravă problemă vizează comerțul ilegal cu produse din tutun. ”Tema este una reală” – a atras atenția, în deschiderea Forumului, Alessandra STOICESCU, Director Executiv INTACT Media Group. ”Dacă vorbim numai despre țigări, 18% din consum provine din piața neagră. Iar bani pierdem toți. De aceea suntem aici, să vedem ce măsuri pot fi luate. Trebuie să înțelegem că este un moment T zero. Dacă nu pornim motoarele acum, poate începe dezastrul.” – a punctat Alessandra STOICESCU.
Polițiștii români de frontieră au confiscat anul trecut milioane de pachete de țigări și tone de tutun. Misiunea lor nu este însă una ușoară, iar Carmen DAN, Ministrul Afacerilor Interne, prezentă la Forum, a dat asigurări că toate eforturile lor sunt cunoscute: ”Vă asigur că există preocupare. Sunt instituții ale statului care înțeleg că acest efort nu poate fi decât unul comun. (…) Realitatea este dură. Lipsurile acumulate în ultimii ani de zile, și de personal, și de mijloace logistice, au efecte în planul eficienței acțiunilor poliției de frontieră. Dintre acestea, deficitul de personal este probabil cea mai acută problemă, în condițiile în care Ministerul Afacerilor Interne s-a confruntat numai anul trecut cu o lipsă de aproximativ 24 000 de oameni. În cazul Poliției de Frontieră, au ieșit din sistem 825 de oameni în anul 2017. (…) Iar mecanismele prin care se pun în practică aceste infracțiuni transfrontaliere sunt complexe și diverse, iar imaginația celor care le săvârșesc este fără limită.”
Carmen DAN a dat asigurări că siguranța frontierelor este o prioritate națională: ”Este un subiect deosebit de important pentru România. Și fiecare avem o responsabilitate mai mare sau mai mică, în funcție de poziția pe care o avem în stat. (…) Traficul de țigări și alte bunuri de larg consum reprezintă 17% din totalul infracțiunilor comise la frontieră. Vorbim de constatări, ceea ce nu înseamnă că cifra este cea reală a infracționalității. Anul trecut, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării peste 8 500 de kilograme de tutun și aproximativ 5 milioane de pachete de țigări, cu o valoare de peste 46 de milioane de lei. De asemenea, au fost identificate și destructurate 38 de grupuri organizate în vederea săvârșirii acțiunii de contrabandă, în care au fost implicate 163 de persoane.”
Ministrul a mai arătat că este cu adevărat îngrijorătoare evoluția fenomenului și ramificațiile lui: ”Pentru nimeni nu mai este o noutate că acest flagel căpușează simultan mai multe state europene. De aceea cooperarea cu alte state europene este importantă pentru noi.” Ministrul a prezentat câteva dintre măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru susținerea eforturilor de asigurare a securității granițelor. ”La începutul acestui an, Poliția de Frontieră a încheiat contracte de achiziție a 175 de echipamente pentru detectarea mult mai ușoară a țigărilor ascunse, a spațiilor special amenajate pentru desfășurarea activității de contrabandă, a pereților falși. Acestea se adaugă sistemelor fixe de supraveghere video cu termoviziune și altor astfel de mijloace, care se află în dotarea Poliției de Frontieră. Contrabanda cu țigări este doar o componentă a infracționalității transfrontaliere, importantă – e drept, însă aceasta nu poate fi scoasă din contextul general al situației operative. Pentru a putea vorbi despre siguranța frontierelor, este obligatoriu să ținem cont de întreg spectrul de infracțiuni care se manifestă și reprezintă un pericol pentru cetățeni și comunitate” – a mai arătat Carmen DAN, Ministrul Afacerilor Interne.
Prezent la Forumul INTACT Media Group, Eugen TEODOROVICI, Ministrul Finanțelor Publice, a anunțat, în premieră, că memorandumul privind modificarea legilor care privesc evaziunea fiscală va fi adoptat urgent de Guvern, iar modificările prevăzute în el vor putea fi prezentate public în aproximativ o lună. „Doamna ministru (al Afacerilor Interne, Carmen Dan – n.r.) spunea de un memorandum, de o intenţie a noastră, a Guvernului, de a schimba ceea ce înseamnă prevedere legală pe evaziune fiscală.
A fost săptămâna trecută într-o primă lectură şi sper ca mâine, în Guvern, să aprobăm acest document, care de fapt porneşte analiza discuţiei, evaluarea şi propunerile vizavi de modificarea legilor sau actelor normative care se referă la evaziune fiscală – de la Legea 241 până la Codul penal, de procedură penală, alte acte normative care vizează într-un fel sau altul această zonă de evaziune fiscală. (…) La final de iunie, poate iulie, am dori ca acest set de modificări legislative să se poată prezenta public şi, dacă mai sunt anumite lucruri de făcut, să fie făcute într-un cadru deschis, transparent, inspirându-ne din practica europeană” – a declarat Eugen TEODOROVICI.
Ministrul TEODOROVICI a adăugat că intenţia Executivului este de modifica legislaţia privind evaziunea fiscală ţinând cont de practicile europene, în scopul încurajării mediului de afaceri. „Intenţia este una simplă – ne inspirăm din practicile europene. Intenţia noastră este de a avea un cadru legislativ care să stimuleze, alături de alte măsuri pe care Guvernul le adoptă în zona fiscală şi nu numai, să încurajăm mediul de afaceri. Avem practici, foarte multe dosare, sesizări făcute către parchete fără justificare pentru orice sumă, oricât de mică este ea. Sunt practici europene care arată foarte clar că lucrurile, de la caz la caz, se discută. Nu orice înseamnă faptă penală, sumele trebuie recuperate la bugetul de stat şi nu închise companii, lăsaţi oameni pe drumuri şi economia să aibă de suferit pentru că o astfel de practică continuă” – a mai afirmat Ministrul Finanțelor Publice.
Eugen TEODOROVICI a anunțat, de asemenea, că și-a propus ca, până la finalul anului, punctele vamale de la granița de est a țării și cele cu Serbia să fie reabilitate și dotate cu echipamente. ”Am avut deja discuții cu ambasada Chinei, cu ambasada Statelor Unite, voi avea și cu ambasada Elveției, pentru a vedea exact cum putem să achiziționăm echipamente într-un mod cât mai facil.
Ceea ce este important, după ce cumpărăm aceste echipamente, că ele vor fi gestionate de alte structuri. Nu vor fi operate de cei care sunt acum în vamă, va fi un alt concept, mult mai modern, pentru a fi siguri că tot ce intră în România se scanează 100% și nu există niciun fel de risc de a se bloca, de a se strica.” – a explicat Eugen TEODOROVICI, Ministrul Finanțelor Publice.
Puse pe hârtie, cifrele rezultate din contrabanda cu țigări arată îngrijorător, după cum a arătat Mircea TUDOR, CEO, MB Telecom: ”Cu un euro investit în Ucraina, în patru zile am cinci euro undeva, în Europa. Nu există o afacere în lume cu o astfel de profitabilitate. Pe de altă parte, statul are și el șansa de a investi în sisteme de control, care ar aduce un profit aproape de zece. Cu o investiție de 50-60 de milioane de euro făcută de statul român în sisteme de control moderne încasările la buget ar putea să crească până la 500-600 de milioane, poate chiar un miliard.”
Mircea Tudor a vorbit și despre necesitatea introducerii unei aparaturi moderne în punctele de trecere a frontierei. ”În 2010 – 2011 a fost o scădere de 20% a traficului cu produse. Este perioada în care Ministerul de Interne a impus, pentru o perioadă destul de scurtă, de câteva luni, scanarea 100%. Cu 15 scannere, am putut să scanăm tot traficul de camioane din Republica Moldova și Ucraina. În această perioadă, a fost o scădere importantă. La vremea respectivă, 1% contrabandă cu țigări însemna minus 30 de milioane de euro la buget. (…)
Toată această infrastructură este abandonată, nu mai este folosită, e total nefuncțională. Ne-am întors la epoca romană, în care controlul vamal înseamnă că o persoană vine și inspectează vizual, fără niciun suport tehnologic.” – a atras atenția Mircea TUDOR, CEO, MB Telecom.
El a mai subliniat că este imperios necesar ca toată această infrastructură să fie integrată într-un sistem național, pentru a fi protejat de presiunile uriașe care vor apărea din partea rețelelor de criminalitate economică internațională.
”Contrabandiștii sudează compartimentele în care ascund țigările. Nu poți să accesezi acel spațiu decât tăind cu flexul. Deci, dacă într-o astfel de luptă nu introducem din nou tehnologia, nu avem nicio șansă. (…) În 2002, când am instalat primul scanner la Giurgiu, în câteva zile, traficul de camioane a scăzut cu 60%. Deci 60% din camioane aveau ceva de ascuns și au preferat să facă câteva sute de kilometri în plus, să treacă cu bacul pe la Călărași sau Calafat, pentru că valoarea ascunsă depășea costurile de timp și motorină pentru acest ocol.” – a mai declarat Mircea TUDOR.
Ileana DUMITRU, Director Juridic și Relații Publice, British American Tabacco, aria Europa Centrală și de Sud, a explicat, la rândul său, că una dintre cauzele care favorizează comerțul ilicit este acceptabilitatea socială a acestui fenomen. ”Una din șase țigarete consumate în România provine din surse ilicite. Acest lucru afectează nu numai producătorii onești, care plătesc taxe și impozite, ci și bugetul de stat și pe consumatorii acestor produse de origine incertă și necontrolată. Doar anul trecut, contrabanda cu țigări a generat pierderi la bugetul de stat de peste 2,8 miliarde de lei. Fiecare container cu produse ilegale care trece granița și nu este depistat poate să aducă un profit de un milion de euro pentru rețelele de contrabandă. Rețele care pot finanța activități ilegale de orice fel” – a mai spus Ileana DUMITRU.
Aceasta a arătat, de asemenea, că este nepărat nevoie de măsuri ferme din partea statului:
”Îmbunătățirea dotării tehnice nu numai că este necesară, dar poate aduce rezultate, având în vedere că cele 640 de milioane de euro pierdute de stat anul trecut din cauza contrabandei ar fi suficiente pentru a acoperi orice investiție cu dotări de echipamente. (…) Este foarte important să existe un cadru legislativ predictibil pentru producătorii legali, pentru că orice problemă care afectează piața legală poate să încurajeze contrabanda.” – a punctat Ileana DUMITRU, Director Juridic și Relații Publice, British American Tabacco, aria Europa Centrală și de Sud.
Și Matteo MATTEI, Director Illicit Trade Prevention, European Union, Phillip Morris Internațional, a tras un semnal de alarmă asupra necesității unui plan de măsuri urgente. ”În ultimele luni, peste 55 de fabrici ilegale au fost sesizate şi închise în Europa. Asta înseamnă că fabricarea ilicită se apropie de piaţa de desfacere, iar acest lucru este important din perspectiva distribuţiei. (…) Controalele de la graniţă sunt fundamentale. Dar, odată ce vom implementa măsuri de control mai aspre, ei vor încerca să înceapă fabricarea din interior. ”Illicit whites” sunt ţigări care sunt de regulă fabricate în mod legal, însă singurul scop este să fie distribuite ilegal de fabrici puternice, reale şi de calitate. Aşa că volumul lor în lume creşte pentru că în majoritatea cazurilor constituie mai mult o infracţiune administrativă.
Vrem ca autorităţile să iniţieze complexul proces de implementare a sistemului de localizare şi urmărire a produselor din tutun, în colaborare cu toţi agenţii economici.
Este important să fie demarat cât mai repede posibil, ca să nu aibă de suferit nicio afacere în anul care vine, atunci când sistemul trebuie să devină operaţional” – a explicat Matteo MATTEI.
Aurel TĂNASE, Președinte, Prodcom – Organizația Interprofesională pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA), a atras atenția asupra problemei concurenței neloiale, de data aceasta nu în cazul produselor din tutun, ci a celor agroalimentare: ”De fiecare dată încercăm să sprijinim producătorii români, ca să facă față cheltuielilor, dar de cele mai multe ori această concurență neloială face ca mulți dintre ei să renunțe. Considerăm că nu sunt niște lucruri care nu pot fi rezolvate. Important este să se vrea. Dar de cele mai multe ori considerăm că sunt lucruri tolerate. (…) Avem legi bune, dar ele nu sunt aplicate în fapt.”
Carmen DAN, Ministrul Afacerilor Interne, a dat asigurări că, la nivelul Guvernului, aceste aspecte sunt cunoscute și că se caută cele mai bune soluții: ”Știu că mai sunt multe lucruri de făcut pentru ca activitatea dumneavoastră să nu mai fie afectată de fenomenul infracționalității transfrontaliere. La fel de bine știu și apreciez deschiderea dumneavoastră de a colabora cu autoritățile. Sunt convinsă că se poate face mai mult. Pot să vă spun că, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost creat cadrul necesar de planificare și desfășurare a acțiunilor pentru prevenirea și combaterea ilegalităților comise în domeniul traficului și comerțului cu țigarete și produse din tutun.”
La rândul lui, Adrian POPESCU, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General, Poliția de Frontieră Română, a ținut să precizeze că eforturile depuse de personalul din cadrul Poliției de Frontieră sunt duse dincolo de limita acceptabilității: ”Polițiștii de frontieră au ajuns să fie agresați, iar familiile și copiii lor să fie amenințați. Avem și polițiști de frontieră cărora li s-au incendiat mașinile. (…) Suntem responsabili de tot ce se întâmplă pe frontiera verde. Vorbim de 3.850 de kilometri de frontieră, din care 2.070 de kilometri de frontieră externă, și este o frontieră pe care trebuie să asigurăm nu numai siguranța cetățenilor români, ci a tuturor cetățenilor Uniunii Europene.”
”Discutăm de o frontieră cu Ucraina, caracterizată pe distanța ei de aproximativ 660 de kilometri de provocări constând în acte de contrabandă, uneori și migrație ilegală. Discutăm de frontiera cu Republica Moldova, unde pe o distanță de aproximativ 640 de kilometri ne confruntăm cu intenții de trecere ilegală, de contrabandă cu diferite produse. Este vorba și de Marea Neagră, unde polițiștii de frontieră sunt permanent în patrulare, fiind supuși presiunii migraționiste din partea cetățenilor proveniți din Orientul Mijlociu.
Discutăm și de provocările cu care ne confruntăm și în punctele de trecere la frontiera cu Bulgaria, unde în ultima vreme s-a constatat o creștere a traficului cu produse care încalcă dreptul de proprietate intelectuală.
Discutăm de asemenea de frotiera cu Ungaria, unde pe aproximativ 440 de kilometri ne confruntăm cu un trafic infernal cu timpi de așteptare care ajung uneori până la 300 de minute. Discutăm, nu în ultimul rînd, de frontiera cu Serbia, care în 2017 – 2018 a fost supusă permanent presiunii migraționiste din partea persoanelor care sosesc în Europa pe ruta Balcanilor de vest” – a explicat Adrian POPESCU, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General, Poliția de Frontieră Română.
Bogdan MIHEI, Vicepreședinte, Coordonator al activității structurilor vamale, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a arătat că toate problemele cu care se confruntă sistemul vamal sunt avute în vedere, iar soluțiile sunt în curs de implementare: ”Suntem pregătiți să ne modernizăm, iar dacă vom avea și sprijin, și resursele necesare, vom putea să ne rezolvăm și problemele de logistică, administrative și de personal cu care ne confruntăm, cu ajutorul partenerilor economici, care trebuie să vadă în noi un partener, cu care să punem în aplicare politici comerciale și vamale echilibrate, să-i ajutăm să-și dezvolte afacerile din România. În ceea ce privește traficul cu țigarete, obiectivul nostru este să ne apropiem de media europeană de 10%. ”
În continuarea discuțiilor, Alexandru Cătălin IONIȚĂ, Inspector General al Poliției Române, a explicat că asigurarea climatului de legalitate pentru combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, reprezintă pilonii principali de acțiune ai Poliției Române: ”În anul 2017, au fost înregistrate la nivelul Poliției Române aproximativ 3.500 de dosare penale, fiind cercetate peste 4.200 de persoane pentru săvârșirea a peste 4.500 de fapte din sfera contrabandei.
În urma activităților pe care le-am desfășurat, au fost capturate peste 42 de milioane de țigarete fără documente legale și aproape 10 tone de tutun. Multe din activitățile pe care le-a desfășurat Poliția Română se înscriu în efortul global de luptă împotriva traficului ilegal cu produse accizabile, multe dintre acțiuni fiind desfășurate simultan pe teritoriul mai multor state cu suportul EUROPOL. De asemenea, din punct de vedere preventiv, încă din anul 2015, împreună cu parteneri din mediul privat, am acționat pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la efcetele negative ale contrabandei cu țigarete, prin intermediul mai multor campanii.”
Alexandru Cătălin IONIȚĂ a atras atenția asupra unui fenomen infracțional transfrontalier, care se manifestă în ultima perioadă și care generează un profit ilegal substanțial celor care îl practică: ”Este vorba despre tranzitele vamale sau intracomunitare fictive. Acest tip de activitate ilicită este desfășurat mai ales de grupurile infracționale transnaționale. Astfel, mărfurile trec pe teritoriul României către alte state în regim de tranzit vamal, fiind ulterior comercializate în țara noastră prin sustragere de la plata taxelor și impozitelor la bugetul de stat.”
Marian MARCU, Director General, Novel Research, a arătat că, în ultimii ani, evoluția comerțului ilicit cu țigarete este constantă: ”În partea de nord-est, fenomenul este cel mai pronunțat. În același timp, în partea de vest, se observă evoluții extrem de variate, în ultimul timp, chiar de la o lună la alta. Fenomenul este unul cu o dinamică imprevizibilă.”
Cristian PÂRVAN, Președinte, PIAROM – Patronatul Investitorilor Autohtoni a atras atenția asupra unui aspect: ”Faptul că ajunge să ni se spună «am încercat, dar n-am putut» este descurajant. De aceea facem apel la voința politică. Dacă nu există voință politică, totul s-a încheiat. Ori discutăm deschis, ori ne ascundem în spatele cifrelor.”
În finalul discuțiilor, Adrian POPESCU, Împuternicit Adjunct al Inspectorului General, Poliția de Frontieră Română, a declarat că, pentru structura pe care o reprezintă, obiectivele sunt clare: ”Suntem pe cale de a ne însuși și de a transpune în legislația internă tot ceea ce ține de strategia de management integrat al frontierelor. Avem proiect în derulare, știm ce avem de făcut și ne facem treaba.”
Intact Professional Debates le mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!