FORUMUL CAPITALULUI ROMÂNESC – EDIȚIA A DOUA

FORUMUL CAPITALULUI ROMÂNESC – EDIȚIA A DOUA

12/06/2017

Economia românească este încă, la 28 de ani de la Revoluție, un teren aproape virgin. ”S-ar putea face bani frumoși aici” – ne spun străinii. Și așa și este, numai că antreprenorii români se plâng că, într-adevăr bani frumoși în România fac doar străinii. Statul este mai permisiv cu firmele din afară, în timp ce pe români îi sufocă cu taxe și controale. Este real acest conflict ”capital străin – capital autohton”? Statul spune că nu, însă recunoaște că antreprenorii români sunt într-adevăr discriminați în fața celor străini.

Forumul Capitalului Românesc, organizat de Intact Media Group și ajuns la cea de-a doua ediție, și-a propus să scoată la iveală problemele cu care se confruntă afaceriștii.

Puși față în față cu factorii de decizie, aceștia și-au expus nemulțumirile, au propus soluții și au cerut ajutor. Dezbaterea a reunit personalități marcante ale mediului de business, dar și importanți reprezentanți ai autorităților publice, printre care: Sorin GRINDEANU, Prim-ministrul României, Alexandru PETRESCU, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu TIMIȘ, Președinte, Cris-Tim, Cristian ERBAȘU, Director General, Construcții Erbașu, Mihai MARCU, Președinte al Consiliului de Administrație MedLife, Mircea TURDEAN, Director General, Farmec, Mircea ISVORANU, Manager Achiziții, Carrefour Romania, Corneliu PASCU, Președinte, Iridex Group, Anca VLAD, fondatoarea Fildas Trading.

”Guvernul cunoaște provocările cu care se confruntă mediul de afaceri românesc: birocrația excesivă, controalele sufocante, lipsa forței de muncă calificate, competiția venită din zona Euro, precum și lipsa unei stabilități fiscale”, a arătat premierul Sorin GRINDEANU.

El a mai precizat că autoritățile nu vor ezita să ia măsurile adecvate, pentru a proteja și a sprijini interesele mediului privat românesc. ”România se mișcă într-o direcție bună, iar perspectivele sunt încurajatoare, dar trebuie să ne asigurăm că vom menține același ritm și că economia funcționează pe baze solide, competitive și sustenabile. În acest moment, prioritatea zero este să dăm drumul la investiții, în ce privește dezvoltarea infrastructurii, pentru că de aceasta depinde dezvoltarea țării. Afacerile dumneavoastră depind de deciziile Guvernului, dar și noi depindem de bunul mers al afacerilor dumneavoastră, pentru că sunteți cei care creează locuri de muncă și care aduc bani la bugetul de stat.”

Reprezentanții a două dintre cele mai de succes firme românești, care au confirmat și în afara țării, au arătat că dezvoltarea lor nu se datorează absolut deloc autorităților române. ”Am fost pe la ambasade și nu am primit niciun sprjin. Nu știu cu ce ne-ați putea ajuta. Suntem afară, dar suntem singuri”, a declarat Gruia STOICA, proprietarul grupului Grampet, cel mai mare holding feroviar privat din Uniunea Europeană.

La rândul lui, și Mircea TURDEAN, Director General Farmec, a arătat că, antreprenorii români pot cunoaște succesul doar prin forțe proprii. ”De 50 de ani exportăm acest brand. Acest efort fantastic se datorează exclusiv oamenilor din companie.”

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a arătat toată susținerea pentru ca afacerile românești să devină atractive pentru piața muncii. ”Trebuie să gândim la rece și să ne uităm în jur, la evoluția economiei din Europa. Va trebui să relaxăm inserția forței de muncă din extern în țară”, a declarat Alexandru PETRESCU.

O rețetă a succesului, nu numai pentru România, ci și pentru alte țări vine de la unul dintre cele mai mari supermarketuri din țară, care și-a înființat o cooperativă agricolă, în care a adunat micii producători. ”Am găsit un grup de producători, care lucrau puțin cu noi, pentru că erau reprezentați prost de un intermediar. Au venit la noi încercând să găsească soluții de a lucra direct. Și le-am găsit.

Ușor, ușor, am dezvoltat această cooperativă, în care sunt 80 de familii, care cultivă pe 60 de hactare”, a explicat Mircea ISVORANU, Manager Achiziții Carrefour România.

Corneliu PASCU, Președintele Iridex Group, a arătat că nu există, de fapt, niciun conflict între firmele românești și cele străine. Există, în schimb, o discriminare din partea statului, care tratează în mod preferențial companiile străine.

”Nu banii sunt cei mai importanți, ci încrederea. Acești oameni și-au pierdut încrederea în statul român. Ați putea să-i ajutați nu neapărat dându-le bani, ci prin lipsa corupției și prin simplificarea legislației. Firmele din străinătate sunt mai bune pentru că au armate de avocați și se descurcă în acest hățiș mai bine decât noi”, a explicat și Dragoș ANASTASIU, Președintele Eurolines România.

Luchi GEORGESCU, Managerul Vincom România și Med Prod, a subliniat, la rândul ei, că este nevoie ca statul să asigure un mediu mai prietenos pentru mediul de afaceri.

”Să nu ne mai zbatem atât prin interpretările legislative, să nu mai avem tot timpul stresul controalelor, care au o doză mare de subiectivism sau de interpretare a unei legislații, care nu este foarte clară sau foarte logică. Organele de verificare să fie mai comasate, să știm exact ce avem de făcut, cu cine trebuie să vorbim și legislația să fie mai coerentă, mai obiectivă și foarte bine structurată, pe înțelesul tuturor”, sunt doar câteva dintre aspectele care ar trebui îndreptate, consideră Luchi Georgescu.

Cei care reușesc să depășească barierele impuse de stat se lovesc însă de alte piedici. Cea mai mare problemă, spun antreprenorii, este lipsa forței de muncă calificate. Cristian ERBAȘU, Director General Construcții Erbașu, a atras atenția asupra lipsei de oameni calificați din domeniul construcțiilor. ”Legislația românească limitează la 3.500 numărul angajaților din afara Uniunii Europene pe care îi poate angaja o firmă românească. Problema e că ar fi nevoie de 200-300 de mii.”

Turismul este, de asemenea, grav afectat de lipsa forței de muncă. Oamenii nu sunt atrași din punct de vedere financiar să lucreze în acest domeniu, a explicat Dumitru GRECU, Vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. ”Aș propune ca, pe perioada în care angajații din turism lucrează, de sărbători, în weekenduri, să fie stimulați cumva, printr-o reducere a impozitului pe muncă. Faptul că se acordă ajutoare sociale nejustificat atâtor persoane, creează o atitudine incorectă, dăunătoare față de muncă.”

Alexandru PETRESCU, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, admite că există o problemă sub acest aspect. ”Din ce în ce mai mulți investitori sunt interesați de România. Problema este concentrarea inegală a forței de muncă”, a declarat Petrescu.

Statul nu le-a pus doar piedici antreprenorilor. Oamenii de afaceri recunosc că unele măsuri luate de autorități au ajutat mult. ”TVA-ul de 9% a ajutat industria alimentară să se relanseze, a eliminat concurența neloială și a limitat importurile masive din Comunitatea Europeană. Creșterea salariului minim a ajutat, de asemenea, firmele să-și păstreze angajații”, a declarat Radu TIMIȘ, Președintele Cris-Tim.

Anca VLAD, care deține lanțul de farmacii Catena, a atras atenția asupra lipsei femeilor din managementul companiilor de top. ”Indemnizația de creștere a copilului pentru femeile cu salarii mari nu le încurajează pe acestea să revină la serviciu. O propunere ar fi ca, dacă se întoarce la serviciu, o femeie să primească jumătate din indemnizația pe care ar primi-o dacă ar sta acasă. Ar ajuta statul și ne-ar ajuta și pe noi, angajatorii”, a subliniat Anca Vlad.

Deși reprezintă firmele private românești, participanții la dezbatere s-au arătat interesați și de noua Lege a Salarizării unitare din sistemul bugetar. Mihai MARCU, Președintele Consiliului de Administrație al MedLife, a vrut să știe dacă Guvernul are resursele financiare necesare pentru a acoperi creșterile salariale anunțate. Premierul Sorin Grindeanu a dat asigurări că nu ar fi susținut o lege, fără a avea și resursele necesare. ”Anvelopa de 76 de miliarde de lei pentru anul viitor este sustenabilă. Tot ce Guvernul și-a asumat prin aviz pozitiv este sustenabil”, a explicat șeful Executivului.

Alessandra Stoicescu, Directorul Executiv Intact Media Group și moderatorul Forumului Capitalului Românesc, a tras și concluziile evenimentului: ”Toți oamenii de afaceri români vor două lucruri: predictibilitate legislativă, prin aceasta înțelegându-se ca statul să-i ajute cu legi clare, și doi – șanse egale cu investitorii străini.”

Dezbaterea “Forumul Capitalului Românesc, ediția a doua” a fost organizată de Intact Media Group și a fost susținută de Carrefour Romania, Cris-Tim, Construcții Erbașu, Scandia Food, Blue Air, MedLife, Transferoviar Grup, Farmec,
Grampet Group, Banca Transilvania, Meda, Vincon România.

Intact Professional Debates le mulțumește tuturor partenerilor și participanților care au contribuit la succesul acestui eveniment!